Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Over doel en effect van de behandeling

Over meedoen aan de behandeling

Over de behandeling zelf

Over de behandelperiode

Over tarief van de behandeling

 

Over doel en effecten van de behandeling

Wat doet de behandeling voor mijn borsten?
Wat je precies bereikt, hangt af van je persoonlijke gezondheid en situatie. Wij doen er in ieder geval alles aan je borsten in een zo’n goed mogelijke conditie te brengen en te houden. Mogelijke effecten:

 • Soepele en robuust voelende borsten. De massages stimuleren langdurig de doorbloeding in het borstweefsel. Dit vormt de beste garantie om je borsten gezond te houden. Je borsten voelen daardoor steviger, gelijkmatiger, meer eigen.
 • Preventieve werking. Dankzij de verbeterde doorbloeding en afvoer van gif- en afvalstoffen loop je minder kans om toekomstige klachten te ontwikkelen. Ook goed voor vrouwen die graag borstvoeding willen gaan geven.
 • Minder pijnlijke borsten voor en tijdens de menstruatie, of bijvoorbeeld na een zwangerschap.
 • Minder klachten. Onze behandelingen voeren opgehoopte gifstoffen af die in het borstweefsel aanwezig zijn en laten ontstekingen als het ware wegsmelten. Dat verlicht je langdurig van hinderlijke klachten.
 • Stukje geruststelling. Een huisarts of specialist kan soms geen hulp bieden. Terwijl je wél hinderlijke klachten hebt of je zorgen maakt. Robuste biedt dan uitkomst. Vaak kunnen we de klachten helpen verminderen. En anders denkt Robuste graag met je mee en onderzoeken we samen met je welke mogelijkheden er nog meer voor je zijn.
 • Wellness. Geregeld een borstmassage heeft een ontspannend effect op je hele lichaam en versterkt het gevoel van vrouwelijkheid.

Voelen mijn borsten anders na de behandeling?
Zeker. Je borsten voelen steviger, voller en meer eigen. Door de behandeling wordt het weefsel zachter en daardoor voelen je borsten robuuster. Daardoor voel je je zekerder en dat straal je ook uit naar de mensen om je heen.

 

Zijn er nawerkingen op de behandelingen?
De behandeling verhoogt de doorbloeding en voert gifstoffen af. Zaten er veel ontstekingen en afvalstoffen, dan hebt je met name bij de 1e behandeling kans op nawerkingen. Vervelend, al zijn nawerkingen op zich een gunstig teken. Het lichaam reinigt en herstelt zich. Hoe meer nawerking, hoe nuttiger de behandeling voor je was. Je kunt je na de behandeling moe voelen. Sommige cliënten noemen verder nawerkingen als: tijdelijk een verhoogde ontstekingsreactie, opgezette lymfeknopen en emotionele reacties. Wij raden je aan om het de rest van de dag een beetje rustig aan te doen. De 2e en volgende behandelingen zijn over het algemeen minder gevoelig. Nawerkingen zijn er dan niet of nauwelijks meer. Dit hangt natuurlijk af van de oorspronkelijke conditie van je borsten.

 

Zwangerschap en borstvoeding?

In verband met het vrijkomen van toxinen zijn de behandelingen niet aan te bevelen tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding. De behandelingen zijn echter juist extra aan te bevelen vóór de zwangerschap. (Zie artikel Guardian (Engelstalig)).
Door de reinigende werking van de behandelingen wordt voorkomen dat je baby tijdens het geven van borstvoeding de in het borstweefsel opgeslagen toxinen binnenkrijgt. Tevens wordt door de verbeterde doorbloeding in het borstweefsel de melkproductie geoptimaliseerd.
Zo geeft je jezelf én je kind een goede start.

Terug naar boven

 

Over meedoen aan de behandeling

Is er een minimum leeftijd om me te laten behandelen?
De behandelingen zijn mogelijk zodra je borsten hebt. Zeker als de borsten striae vertonen, pijnlijk aanvoelen of onregelmatigheden vertonen, is een bezoek aan Robuste aan te bevelen. Bij tijdelijke verhoogde spanning op het weefsel is het beter de behandeling even uit te stellen. Bijvoorbeeld door groei, tijdens een hormoonbehandeling of net na een zwangerschap en lactatie. De behandeling is dan namelijk gevoeliger en het weefsel is moeilijker te behandelen.

 

Tot welke leeftijd zijn behandelingen mogelijk?
Er is geen leeftijdsgrens. Integendeel: we bevelen vrouwen vanaf hun 21-jarige leeftijd, wanneer het borstweefsel volgroeid is mee te doen om het borstweefsel in topconditie te houden en  hoe ouder je bent hoe meer je borsten aan een beetje onderhoud toe zijn. Wel verwachten wij dat je vanaf 50 jaar de aanbevolen borstcontroles hebt laten uitvoeren.

 

Maakt het uit of je grote of kleine borsten hebt?
Nee, dat maakt niets uit. Wel vragen grote borsten meer behandeltijd. De kans bestaat dan dat je een behandeling meer nodig hebt. Of juist een behandeling minder bij kleinere borsten.

 

Is de behandeling veilig en zonder risico’s?

 • De behandeling is veilig als je je aan de volgende spelregel houdt. Maak je je zorgen? Voelt je een knobbeltje? Voelt het niet goed aan?… Ga dan altijd eerst langs je huisarts. Die bekijkt of het nodig is om een echo of mammogram te maken. Of verwijst je door naar een specialist.
 • In alle andere gevallen kun je gerust aan onze behandelingen beginnen. Het doel van onze behandelingen is natuurlijk juist om je klachten te verminderen. En toekomstige klachten zoveel mogelijk te voorkomen. De therapie is manueel en beproefd. Vertrouwen we iets niet, dan verwijzen we je door naar de huisarts. Bovendien werken we vrijwel zonder medicijnen. Als we wel medicijnen gebruiken, zijn dat uitsluitend homeopatische middelen die de calciumhuishouding reguleren.

 

Waarom staan er zoveel vragen op het intakeformulier?

 • Robuste doet er alles aan je borsten in een zo’n goed mogelijke conditie te brengen en te houden. De conditie van je borsten worden mede bepaald door je leef- en eetgewoontes. Vandaar de vragen hierover op het intakeformulier. Overigens hoef je bepaalde vragen alleen in te vullen als ze op je van toepassing zijn. Indien nodig geven wij je tips voor een gezonde voeding en leefstijl.

 

Hoe zit het met de privacy van mijn gegevens?

 • Je gegevens zijn jouw gegevens. Je hebt altijd recht om de gegevens op te vragen. Natuurlijk behandelen we jouw gegevens op een vertrouwelijke basis en uiterst zorgvuldig.

 

Kan ik me laten behandelen met een borstimplantaat? Of na een borstverkleining?
Ja, dat kan prima als je postoperatieve klachten meer dan 2 maanden weg zijn. Of als het langer dan 1 jaar geleden is dat je bent geopereerd.

 

Terug naar boven

 

Over de behandeling zelf

Hoe verloopt een behandeling?
Een consult duurt een uur. Bij het eerste consult ligt de nadruk op het uit- en doorvragen van het intakeformulier dat voorafgaand aan de eerste behandeling door jezelf is ingevuld en teruggestuurd. De behandeling zelf begint met een soort warming up die het bindweefselvlies van je bovenlichaam ontspant en de spieren die eronder liggen. Daarna volgt een manueel onderzoek van de borsten en begint de massage zelf.

 

Is de behandeling gevoelig?
De behandeling is pijnloos als je borsten volledig gezond en ontstekingsvrij zijn. Zijn er ontstekingen en veel afvalstoffen, dan is de behandeling gevoeliger. Onze therapeutes letten altijd op de gevoeligheid, maar je voelt het zelf natuurlijk het beste aan en je wordt gevraagd de pijn uit te drukken in een pijncijfer. We behandelen nooit boven pijncijfer 7. Handig om te weten: een gevoelige behandeling is een teken dat de behandeling extra nuttig voor je is. Je voorkomt zo dat de klachten zich verder ontwikkelen.

 

Terug naar boven

 

Over de behandelperiode

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Hoeveel behandelingen je precies nodig hebt, hangt af van de conditie en grootte van je borsten. De meeste cliënten hebben aan 2 of 3 behandelingen voldoende.
Sommige cliënten hebben echter meer behandelingen nodig; dit kan het geval zijn bij klachten zoals mastopathie of kleinere cysten.

 

Hoeveel tijd zit er tussen de behandelingen?

 • Gebleken is dat de behandelingen het meeste effect hebben als er tussen de behandelingen een periode zit van 3 a 4 weken.
 • Bij klachten als mastopathie, cystevorming en fibroadenomen, wordt geadviseerd 2 a 3 keer per jaar terug te komen om het borstweefsel soepel te houden.
 • In alle andere gevallen is het raadzaam jaarlijks een afspraak te maken voor een goede doorbloeding van het borstweefsel.
 • En wil je je jezelf en je borsten vaker trakteren op een behandeling, dan kan dat uiteraard ook. Want als je geen klachten hebt zijn de behandelingen gewoon heel erg prettig én er gaat een preventieve werking van uit.
  Want voorkomen is altijd beter dan genezen!

 

Terug naar boven

 

Over het tarief

Wat kost een behandeling?
De prijs van een behandeling is per 1 januari 2017 € 80,00

 

Ik ben mij bewust van het belang van de borstweefselbehandelingen. Geld mag nooit een barrière vormen voor je gezondheid. Als je een klein budget hebt is de prijs van de behandeling bespreekbaar.
Neem hiervoor contact op met Robuste 020-4420141

 

Terug naar boven