Veelgestelde vragen
Over doel en effect van de behandeling
Over meedoen aan de behandeling
Over tarief van de behandelingen
Over doel en effecten van de behandeling
Wat doet de behandeling voor mijn borsten?
Wat je precies bereikt, hangt af van je persoonlijke gezondheid en situatie. Wij doen er in ieder geval alles aan je borsten in een zo’n goed mogelijke conditie te brengen en te houden. Mogelijke effecten:
- Soepele en robuust voelende borsten. De behandelingen stimuleren langdurig de doorbloeding in het borstweefsel. Dit vormt de beste garantie om je borsten gezond te houden. Je borsten voelen daardoor steviger, gelijkmatiger, meer eigen.
- Preventieve werking. Dankzij de verbeterde doorbloeding en afvoer van gif- en afvalstoffen loop je minder kans om toekomstige klachten te ontwikkelen. Minder pijnlijke borsten voor en tijdens de menstruatie, of bijvoorbeeld na een zwangerschap of borstoperatie. Aan te raden voor vrouwen die zwanger willen worden, zodat het kind bij de borstvoeding geen gifstoffen meekrijgt die in het borstweefsel liggen opgeslagen.
- Minder klachten voor en tijdens de menstruatie, of bijvoorbeeld voor of na een zwangerschap of na een operatie.
- Minder gevoelige borsten. De behandelingen dragen er toe bij dat opgehoopte gifstoffen afgevoerd kunnen worden die in het borstweefsel aanwezig zijn en laten ontstekingen als het ware wegsmelten. Dat verlicht je langdurig van hinderlijke klachten.
- Stukje geruststelling. Een huisarts of specialist kan soms geen hulp bieden. Terwijl je wél hinderlijke klachten hebt of je zorgen maakt. Robuste biedt dan uitkomst. Vaak kunnen we de klachten helpen verminderen. En anders denkt Robuste graag met je mee en onderzoeken we samen met je welke mogelijkheden er nog meer voor je zijn.
- Wellness. Geregeld een borstweefselbehandeling heeft een ontspannend effect op je hele lichaam en versterkt het gevoel van vrouwelijkheid. We raden elke vrouw deze behandeling aan als zelfverzorging, minimaal twee keer per jaar.
Voelen mijn borsten anders na de behandeling?
Zeker. Je borsten voelen steviger, voller en meer eigen. Door de behandeling wordt het weefsel zachter en daardoor voelen je borsten robuuster. Je voelt je zekerder, omdat je je meer bewust wordt over de conditie van je borsten en dat straal je ook uit naar de mensen om je heen.
Zijn er nawerkingen op de behandelingen?
De behandeling verhoogt de doorbloeding en voert gifstoffen af. Zaten er veel ontstekingen en afvalstoffen, dan hebt je met name bij de 1e behandeling kans op nawerkingen. Vervelend, al zijn nawerkingen op zich een gunstig teken. Het lichaam reinigt en herstelt zich. Hoe meer nawerking, hoe nuttiger de behandeling voor je was. Je kunt je na de behandeling moe voelen. Sommige cliënten noemen verder nawerkingen als: tijdelijk een verhoogde ontstekingsreactie, opgezette lymfeknopen en emotionele reacties. Wij raden je aan om het de rest van de dag een beetje rustig aan te doen. De 2e en volgende behandelingen zijn over het algemeen minder gevoelig. Nawerkingen zijn er dan niet of nauwelijks meer. Dit hangt natuurlijk af van de oorspronkelijke conditie van je borsten.
Zwangerschap en borstvoeding?
- Voordat je zwanger wilt worden zijn de behandelingen extra aan te bevelen. (Zie artikel Guardian (Engelstalig)).
Door de reinigende werking van de behandelingen kan namelijk voorkomen worden dat je babytje later, tijdens het geven van de eerste borstvoedingen, de in het borstweefsel opgeslagen toxinen binnenkrijgt. Ook kan door de behandelingen de melkproductie worden geoptimaliseerd. Zo geeft je jezelf én je kindje een goede start.
Wellicht dragen de behandelingen ook bij aan het verbeteren van de vruchtbaarheid door een regulerende werking op het hele hormoonsysteem. - In verband met het vrijkomen van toxinen zijn de behandelingen niet aan te bevelen tijdens de eerste 7 maanden van de zwangerschap.
- Tijdens het geven van borstvoeding kunnen er onder bepaalde condities wel borstweefselbehandelingen gegeven worden; neem hiervoor contact met mij op.
Over meedoen aan de behandeling
Is er een minimum leeftijd om me te laten behandelen?
De behandelingen zijn mogelijk zodra je borsten hebt. Zeker als de borsten gevoelig zijn of onregelmatigheden vertonen, is een bezoek aan Robuste aan te bevelen.
Bij tijdelijke verhoogde spanning in het weefsel is het beter de behandeling even uit te stellen. Bijvoorbeeld door groei, tijdens een hormoonbehandeling of net na een zwangerschap en lactatie. De behandeling kan dan namelijk gevoeliger zijn.
Ben je jonger dan 18 jaar en wil je een borstweefselbehandeling, dan heb je hiervoor toestemming nodig van je beide ouders.
Tot welke leeftijd zijn behandelingen mogelijk?
Er is geen leeftijdsgrens. Integendeel: we bevelen vrouwen vanaf hun 21-jarige leeftijd, wanneer het borstweefsel volgroeid is mee te doen om het borstweefsel in topconditie te houden en minimaal twee keer per jaar een borstweefselbehandeling te doen. Hoe ouder je bent hoe meer je borsten aan een beetje onderhoud toe zijn. Ik ga er van uit dat je vanaf 50 jaar de aanbevolen borstcontroles hebt laten uitvoeren en dat de laatste controle maximaal 2 jaar geleden is gedaan.
Maakt het uit of je grote of kleine borsten hebt?
Grote borsten vragen over het algemeen meer behandeltijd dan kleine borsten. Maar dat gaat niet altijd op want soms zitten er in kleinere borsten een heleboel plekken die behandeld willen worden die juist veel behandeltijd vragen.
Is de behandeling veilig en zonder risico’s?
- De behandeling is veilig als je je aan de volgende spelregel houdt: Maak je je zorgen? Voelt je een knobbeltje? Voelt het niet goed aan?… Ga dan altijd eerst langs je huisarts. Die bekijkt of het nodig is om een echo en/of mammogram te maken; je wordt dan doorverwezen naar een specialist.
- In alle andere gevallen kun je gerust aan onze behandelingen beginnen. Het doel van onze behandelingen is natuurlijk juist om je gevoelige borsten te helpen verminderen. En eventuele toekomstige klachten zoveel mogelijk te voorkomen.
- De borstweefselbehandeling is manueel en beproefd. Uiteindelijk heb je als cliënt zelf de eindverantwoordelijkheid. Robuste kan geen diagnose stellen; vertrouwen we iets niet, dan verwijzen we je altijd alsnog door naar de huisarts.
- Bovendien werken we zonder medicijnen.
Waarom staan er zoveel vragen op het intakeformulier?
- Robuste doet er alles aan je borsten in een zo’n goed mogelijke conditie te brengen en te houden. De conditie van je borsten worden mede bepaald door je leef- en eetgewoontes. Vandaar de vragen hierover op het intakeformulier. Overigens hoef je bepaalde vragen alleen in te vullen als ze op je van toepassing zijn. Indien nodig geven wij je tips voor een gezonde voeding, leefstijl en gedrag.
Hoe zit het met de privacy van mijn gegevens?
Je gegevens zijn jouw gegevens. Je hebt altijd recht om de gegevens op te vragen. Natuurlijk behandelen we jouw gegevens op een vertrouwelijke basis en uiterst zorgvuldig.
Zie ook ons privacystatement.
Kan ik me laten behandelen borstverkleining?
Ja, dat kan prima als je postoperatieve klachten meer dan 2 maanden weg zijn en de wond helemaal genezen is.
Kan ik me laten behandelen met een borstimplantaat?
Een VLOW® borstweefselbehandeling is er ook voor vrouwen die:
- Siliconen implantaten hebben.
- Overwegen de implantaten eruit te laten halen.
- Al een explantatie hebben laten doen.
De hiervoor gekwalificeerde VLOW® therapeuten beschikken over kennis en expertise die veilig en prettig kan worden ingezet. Deze therapeuten kunnen je begeleiden op fysiek en emotioneel gebied, de meesten kunnen je ook ondersteunen met advies over verantwoord ontgiften. Je bent van harte welkom!
Wil je meer weten? De VLOW® therapeuten die je hierbij goed kunnen begeleiden worden in het VLOW® Kwaliteitsregister aangeduid met de letter S in de laatste kolom. Neem dan contact op met een VLOW® therapeut bij jou in de buurt.
Over de behandeling zelf
Hoe verloopt een behandeling?
Een consult duurt een uur tot vijf kwartier. Bij het eerste consult ligt de nadruk op het uit- en doorvragen van het intakeformulier dat voorafgaand aan de eerste behandeling door jezelf is ingevuld en teruggestuurd. De behandeling zelf begint met een soort warming up die de fascia van het hele bovenlichaam ontspant. Daarna volgt een manueel onderzoek van de borsten en begint de behandeling zelf.
Is de behandeling gevoelig?
De behandeling is pijnloos als je borsten volledig gezond en vrij van ontstekingen zijn.
Zijn er ontstekingen en veel afvalstoffen, dan is de behandeling meestal gevoeliger.
Ik vraag je om tijdens de behandeling goed aan te geven wanneer het gevoelig is en om de gevoeligheid of pijn uit te drukken in een pijncijfer; ik behandel daarbij nooit boven pijncijfer 7. Handig om te weten: een gevoelige behandeling is een teken dat de behandeling extra nuttig voor je is.
Over de behandelperiode
Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Hoeveel behandelingen je precies nodig hebt, hangt af van de conditie en grootte van je borsten. In eerste instantie hebben cliënten gemiddeld drie behandelingen nodig, dit is afhankelijk van hoe lang je al last hebt van gevoelige borsten. Nadat de borsten soepel zijn en pijnvrij, schakelen we over naar een frequentie van behandelen van twee of drie per jaar om de conditie van je borstweefsel regelmatig te kunnen blijven monitoren en jij zelf de regie houdt over je borsten.
Hoeveel tijd zit er tussen de behandelingen?
- Gebleken is dat de behandelingen het meeste effect hebben als er tussen de behandelingen een periode zit van 3 a 4 weken, totdat de gevoeligheid is verdwenen of gereguleerd is.
- Bij regulier gediagnosticeerde klachten als mastopathie, cystevorming en fibroadenomen, wordt meestal geadviseerd 3 a 4 keer per jaar terug te komen om het borstweefsel soepel te houden.
- In alle andere gevallen is het raadzaam standaard jaarlijks twee keer per jaar een afspraak te maken voor een borstweefselbehandeling om het borstweefsel in goede conditie te houden.
- En wil je je jezelf en je borsten vaker trakteren op een behandeling dan kan dat uiteraard ook. De behandelingen zijn namelijk heel zacht en prettig, een weldaad voor je lichaam én er gaat een preventieve werking van uit.
Immers voorkomen is altijd beter dan genezen!
Over het tarief
Wat kost een behandeling?
De tarieven voor een VLOW® borstweefselbehandeling per 1 januari 2023 zijn:
- Voor een eerste behandeling, inclusief het doornemen van het intakeformulier bedragen de kosten: € 100,- (vrijgesteld van btw).
De duur van het consult is plusminus 75 minuten. - Vervolgbehandelingen, na het eerste consult (1 x per maand) kosten: € 90,-
- De kosten van een VLOW® borstweefselbehandeling (onderhoudsbehandelingen / 2 à 4 x per jaar) bedragen: € 95,-
Robuste is zich bewust van het belang om de VLOW® borstweefselbehandelingen voor alle vrouwen toegankelijk te maken; daarbij mag geld nooit een barrière vormen.
Als je een klein budget hebt is de prijs van de behandeling bespreekbaar.
Neem hiervoor contact op met Hanneke via 06-26072509