Wat doet Robuste?

Robuste is de eerste natuurgeneeskundige kliniek in Nederland gespecialiseerd in de behandeling van borstklachten, opgezet voor en door vrouwen. Je kunt bij ons terecht voor borstbehandelingen en natuurgeneeskundige adviezen om borstklachten te verminderen en te genezen. Robuste staat voor een zachte, natuurlijke en preventieve aanpak en helpt je te ontzorgen.

 

Door onze behandelingen voelen de borsten zachter, voller en meer eigen én wordt het vrouwelijk zelfbeeld versterkt, zo bevestigen de positieve ervaringen van onze cliënten.


Waarom een behandeling bij Robuste?

 • bij pijnklachten of pijnlijke plekken in de borsten
 • bij verhardingen, oneffenheden, kleine cysten of opgezette klieren in het borstweefsel
 • bij pijnlijke borsten voor/tijdens de menstruatie
 • bij terugkerende ontstekingen, zoals bij mastitis en mastopathie
 • als voorbereiding op de zwangerschap en borstvoeding
 • als je niet gewoon af wilt wachten, maar  je borsten door vakkundige vrouwen wilt laten onderzoeken en behandelen
 • als je het gevoel wilt hebben dat je borsten bij jou horen

Wij adviseren om bij ernstige borstklachten eerst de huisarts een diagnose te laten stellen. Daarna kunnen wij je verder helpen met onze, speciaal voor borsten ontwikkelde, natuurgeneeskundige behandeling: weefselbevrijdingstechniek.

 

Hoe verloopt een consult bij Robuste?

Behandeling bij ROBUSTE gaat volgens de VLOW®-methodiek, deze bestaat uit vier stappen, hieronder beschreven.

 

 1. De intake; de anamnese

 2. De VLOW®-behandeling volgens de borstweefselbevrijdingstechniek

 3. Het advies over leefstijl, gedrag en voeding

 4. De vervolgbehandeling en de evaluatie

ad 1. De intake; de anamnese

Aan de hand van vragen op het intakeformulier vertel je over je voorgeschiedenis. Deze voorgeschiedenis wordt door ons doorgenomen op mogelijke aandachtspunten die voor jou van belang zijn. Het is wenselijk maar niet noodzakelijk dat je over een thermografie of mammografie beschikt. Daarnaast wordt gekeken naar de gewoonten in leefstijl, gedrag en voeding en worden, indien nodig, adviezen gegeven om deze aan te passen.


ad 2. VLOW®-techniek; de massage

VLOW® betekent: Veno Lymfatische Optimalisatie van het Weefsel. Het is een specifieke massage, gericht op het verminderen van gelokaliseerde borstklachten. De behandeling duurt 30 minuten en is gebaseerd op natuurgeneeskundige principe van ‘Panta Rhei’: ‘Daar waar de doorbloeding optimaal verloopt, kan geen ziekte ontstaan’. Deze VLOW®-techniek maakt gebruik van gespecialiseerde weefselbehandeltechnieken, die zich al meer dan 100 jaar in de natuurgeneeskunde bewezen hebben. Deze technieken zijn door ROBUSTE speciaal voor het borstweefsel doorontwikkeld en verfijnd tot de VLOW®-technieken.


De behandeling werkt als volgt:


Het borstweefsel wordt handmatig onderzocht naar verhardingen, pijnlijke plekken of oneffenheden. Deze probleemzonen worden vervolgens genoteerd en geëvalueerd wat betreft hardheid, mobiliteit, structuur, locatie en gevoeligheid. Dit bepaalt de behandelbaarheid van de zone en geeft aan hoe en hoeveel er behandeld moet worden. Vervolgens worden de verhardingen behandeld en wordt het borstweefsel weer elastisch.


ad 3. Het advies over leefstijl, gedrag en voeding

Ons advies is een suggestie, een mogelijkheid om iets te veranderen wat de gezondheid kan bevorderen. Niet iedereen kan zomaar zijn of haar voedingsgewoonten en leefstijl veranderen. Dat hoeft ook niet, maar het is raadzaam om te kijken wat er veranderd zou kunnen worden om de gezondheid en het welbevinden te verbeteren. De adviezen van Robuste zijn dus aandachtspunten om de balans te herstellen.


ad 4. De vervolgbehandeling en de evaluatie

In de meeste gevallen hebben vrouwen drie behandelingen nodig voor een optimaal resultaat. Ondanks dat de klachten na een behandeling kortstondig kunnen verergeren, zijn de reacties van vrouwen op de behandelingen positief. Na de behandeling worden afvalstoffen in het lichaam afgevoerd en kan de pijn in het borstgebied tijdelijk verergeren. Dit kan gepaard gaan met vermoeidheid, transpiratie, hoofdpijn en duizeligheid.  Dit betekent dat de behandeling goed werkt: wat vast zat gaat opnieuw stromen, het lichaam zoekt opnieuw haar balans en afvalstoffen worden afgevoerd. Veel water drinken is daarom belangrijk.


Evaluatie van de behandelingen is belangrijk voor de voortgang van het werk van Robuste.
Dit in de eerste plaats om de behandelingen voor alle vrouwen toegankelijk te maken.
Wil je hieraan bijdragen, dan kan dit door je ervaringen bij Robuste op deze website te schrijven of door mee te werken aan ons wetenschappelijke onderzoek (door o.a. inzicht te geven in eventueel gemaakte thermografieën en/of mammografieën)
.